OHJEITA ASUKKAILLE

Muuttoilmoitus

Muista tehdä muuttoilmoitus huoneistoon muuttavista asukkaista.Kaikissa muuttoilmoitukseen liittyvissä asioissa kansalaisia palvelee paikallinen maistraatti.

Muuttoilmoitus tulee lain mukaan tehdä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Ilmoituksen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää. Sen tulee kuitenkin olla maistraatissa viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Muuttoilmoituksen voi tehdä helpoimmin  

 • sähköisessä asiointipalvelussa osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi
  (24 h/vrk) verkkopankkitunnusten, henkilökortin tai Postin käyttäjätunnuksen avulla
 • soittamalla muuttopuhelimeen, puh. 0295 535 535 (pvm/mpm), maanantaista perjantaihin klo 8.00 - 16.00.

Muuttopuhelimessa saa henkilökohtaista palvelua. Jonotus on maksullista.
Muuttoilmoituksen voi tehdä myös postista tai maistraatista noudettavalla lomakkeella.
Lisätietoja muuttoilmoitukseen liittyvistä asioista saa lähimmästä maistraatista.

Ilmoitus sähköyhtiölle
Varmista sähkön saantisi. Tee sähkösopimus sähkölaitoksen kanssa heti kun muutat.
Pohjois-Karjalan Sähkö Oy; Asiakaspalvelu 013 2663100 ma-pe klo 8-18.
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Paloturvallisuus

Asukkaan tulee lain velvoittamana hankia asuntoon palovaroitin jokaista alkavaa 60m² kohden sekä pitämään ne toimintakunnossa. Kuntotarkastus kannattaa tehdä kuukausittain sekä vaihtaa paristo vuosittain. Yli 10 vuotta vanhaa palovaroitinta ei tulisi käyttää.

Suositeltavaa on myös hankkia sammutuspeite ensisammutusvälineeksi ja säilyttää sitä esimerkiksi keittiössä ja muualla missä on syttymisherkkiä kohteita.

Muita toimia joilla voi edistää paloturvallisuutta:

 • opettele sammuttamaan pienpalot oikein
 • älä jätä avotulta (esim. kynttilä) vartioimatta
 • sulje ovet ja ikkunat kun poistut asunnosta
 • käytä ikkunoiden turvasalpoja
 • puhdista talvella oven edustat jäästä ja hiekoita se tarvittaessa
 • lukitse auton sähkölämmityspaikan pistorasian kansi ja irrota liitinjohto talteen aina käytön jälkeen.

Kotivakuutus

Taloyhtiö on vakuuttanut kiinteistövakuutuksella rakennukset sekä niihin kiinteästi asennetut rakenteet ja kalusteet.  Se ei korvaa asukkaan irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja. Tuhoutuneen irtaimiston ja muut kulut (esim. tilapäinen asuminen muualla) korvaa vain asukkaan kotivakuutus.  Vuokra-asunnoissa vuokrasopimukseen perustuen asukkaan on otettava kotivakuutus, joka sisältää vastuuvakuutuksen.

Oma vakuutusturva kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin!

Huoneiston muutostyöt

Asunto-osakeyhtiön huoneiston muutostyöstä tulee aina ilmoittaa isännöitsijälle. Muutostyön voit ilmoittaa puhelimitse numeroon 040 1315000. Yhtiöllä on oikeus valvoa huoneistossa suoritettavaa muutostyötä, mistä veloitetaan hinnaston mukaisesti.

Ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto edistää asukkaiden hyvinvointia sekä rakennuksen kuntoa. Tärkeä osa ilmanvaihdon toimivuutta on ilmanvaihdon venttiilit, poisto- ja korvausilmaventtiilit.

Poistoilmaventtiileitä on asunnon likaisimmissa tiloissa kuten kylpyhuoneessa, WC:ssä ja keittiössä. Näissä tiloissa tulee olla ilmarako oven alla, joista ilma pääsee siirtymään. Venttiilit on säädetty olemaan aina auki. Tutkittu, poistettu tai väärin säädetty venttiili häiritsee sekä omaa että muiden talon asuntojen ilmanvaihtoa. Poistoilmaventtiilien toimivuuden voi tarkastaa kokeilemalla laittaa wc-paperin pala venttiilin eteen. Paperin tulisi pysyä kiinni venttiilissä, ilman siitä pitämistä, poistuvan ilmavirran vaikutuksesta. Venttiilit tulee puhdistaa 2-3 kertaa vuodessa.

Liesikupu

Liesikuvun kautta poistetaan asunnon ilmaa, täten se on tärkeä osa koneellista ilmanvaihtoa. Ilma poistuu automaattisesti liesikuvuista, joissa ei ole säätimiä. Jos liesikuvussa on säätimet voi tehoa ohjata itse.

Liesikupua ei tule käyttää ilman rasvasuodatinta, jotta poistoilmakanavat eivät pääse likaantumaan. Ruoanvalmistuksen ajan keittiön ikkunat ja parvekeovet kannattaa pitää kiinni, jolloin ruoan käryt poistuvat tehokkaammin eivätkä leviä muualle asuntoon.

Liesikuvun tai liesituulettimen rasvasuodatin tulee pestä 2-3 kertaa vuodessa käsin tai astianpesukoneessa.

Liesituuletin

Keittiön ilmanvaihto tehostuu liesituulettimen avulla ruoanlaiton aikana. Tuuletin tulee sammuttaa ruoanlaiton jälkeen, jotta asunnon ilmanvaihto tasapainottuu. Rasvan- ja kärynsuodattimen huollossa ja uusimisessa tulee noudattaa laitevalmistajan ohjeita. Yleensä suodatin tulisi uusia vähintään parin vuoden välein.
Huom! Liesituuletinta ei saa liittää yhteiskanavajärjestelmään. Kysy lisäohjeita isännöitsijältä.

Pesukoneet

Älä jätä pesukoneita päälle

Talojen vesivahingoista lähes 20 prosenttia aiheutuu astian- ja pyykinpesukoneista sekä lämminvesivaraajista. Varsinkin astian- ja pyykinpesukoneiden vahingot olisivat helposti estettävissä kytkemällä ja käyttämällä niitä huolellisesti.

Yleisimpiä vahingon aiheuttajia ovat täyttöletkun liittimen löystyminen ja poistoletkun murtuma. Kytkentäletkujen vuoto pysyy helposti huomaamattomana ja paljastuu vasta kosteusvaurioiden perusteella. Uusissa pesukoneissa on tulvasuoja, mutta se ei estä vuotoa täyttöletkusta.

Pesukone on aina liitettävä vesijohtoverkostoon omalla hanalla ja hyväksytyllä, paineenkestävällä täyttöletkulla. Pesukonehana on sijoitettava näkyvälle paikalle, jolloin sen muistaa myös aina käytön jälkeen sulkea.

Täyttöletkun sulkuventtiili pitää asentaa helposti käytettävään paikkaan esimerkiksi pesupöydän pintaan. Venttiilin sulkeminen käytön jälkeen tekee täyttöletkun "paineettomaksi" ja estää siten vesivahinkojen synnyn.

Pesukoneen poistoletku on asennettava kiinteästi asennusohjeen mukaisesti siten, että koneeseen ei tapahdu takaisinvirtausta. Poistoletkun kunto ja tiiviys tulee tarkastaa määräajoin, esimerkiksi kaksi kertaa vuodessa.

Näin torjut astian- ja pyykinpesukoneiden vuotovahingot

 • Sijoita pesukone lattiakaivolliseen tilaan jos suinkin mahdollista
 • Asenna pesukonehana näkyvälle paikalle, esimerkiksi pesupöydän hanan yhteyteen
 • Käytä vain valmistajan suosittelemaa ja pesukoneeseen tarkoitettua paineenkestävää letkua
 • Tarkasta täyttöletkun liittimet säännöllisesti
 • Uusi täyttö- ja poistoletkut 5 - 10 vuoden välein
 • Vesitiivis lattia pesukoneen alla helpottaa vuotojen havaitsemista
 • Astianpesukoneen alle on aina asennettava turvakaukalo
 • Sulje aina pesukoneen hana, kun et käytä pesukonetta
 • Astianpesukoneen tuloputki ja viemäriliitos on tulpattava kun kone poistetaan

ÄLÄ KÄYTÄ PESUKONEITA ILMAN VALVONTAA!!

Jätehuolto

Jätehuollon toimivuuteen on osallisina kaikki talon asukkaat yhdessä taloyhtiön, huoltoyhtiön ja jätekuljetuksen kanssa. Toimivassa jätehuollossa kaikki osapuolet hoitavat tehtävänsä vastuullisesti.

Taloyhtiö huolehtii asianmukaisista jäte- ja kierrätysastioista sekä jätehuoneista ja -katoksista. Tilojen kunnosta ja siisteydestä pitää huolta huoltoyhtiö ja jäteyhtiö jätteen kuljetuksesta edelleen käsiteltäväksi.

Asukkaan tulee lajitella jäte niille varattuihin astioihin lajitteluohjeiden mukaan, jotka löytyvät jäteastioiden läheisyydestä. Ongelmajätteet on kuitenkin aina eroteltava muista jätteistä.  Remonttijätteet tulee toimittaa kaatopaikalle itse.

Lajittelemalla jätteet säästetään taloyhtiön jätekustannuksissa sekä luonnonvaroja että pienennetään kaatopaikkajätteen määrää.

Huoltoyhtiöön tulee ilmoittaa jos

 • jätehuone ei pysy siistinä
 • havaitset haittaeläimiä, kuten rottia tai torakoita
 • jäteastiat täyttyvät liian nopeasti tai jäävät tyhjiksi

Osakkaiden kunnossapito- ja muutostyöilmoitukset:

Nämä on aina ilmoitettava:

 • parketin asennus muovimaton tilalle
 • wc:n, kylpyhuoneen, saunan remontointi, rakentaminen tai poistaminen
 • keittiön allaskaappien vaihtaminen
 • astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen asentaminen keittiöön
 • hanan tai wc-istuimen vaihto
 • hanan irrottaminen, veden katkaisemista edellyttävät työt
 • kiinteiden sähköjohtojen asentaminen ja poistaminen
 • viemäri-, käyttövesi-, sähkö-, lämmitys- tai ilmanvaihtojärjestelmiin liittyvien laitteiden asentaminen, muuttaminen tai poistaminen: lämmitysjärjestelmään kuuluva lämmityspatteri tai lattialämmitys, integroitu liesi, liesikupu tai ilmanvaihtoon kytketty liesituuletin, lämminvesivaraaja
 • parvekkeen lattian pinnoitteen vaihtaminen (saattaa vaikuttaa vesieristykseen)
 • muutokset kantaviin väliseiniin
 • muutokset ulko-oviin (esimerkiksi ovisilmän tai turvalukon asentaminen)
 • kevyiden väliseinien purkaminen, siirtäminen tai uusien rakentaminen, jos seinien sisällä kulkee sähkö- yms. johtoja.
  Tarkista, pitääkö omassa yhtiössäsi ilmoittaa
 • huoneiston lattia-, seinä- tai kattomateriaalien vaihtaminen, esimerkiksi seinien levytys (saattaa vaikuttaa äänieristykseen)
 • liesituuletin (jos kuuluu ilmanvaihtojärjestelmään)

Autopaikat ja saunavuorot

Autopaikat ja saunavuorot varataan kiinteistön huoltoyhtiön kautta. Lämmitysjohto tulee poistaa pistorasiasta käytön jälkeen, jotta vältytään mahdollisilta tapaturmilta.

Vikailmoitukset

Vikailmoitukset tulee tehdä viivyttelemättä suoraan huoltoyhtiölle tai isännöitsijälle.

Ota yhteyttä

Omat tiedot
*
*
*